© Effen Weg
WANDELING DOORHEEN HET TROOSTEMBERGBOS (5 KM)

JULI

27
DONDERDAG
TIELT-WINGE • Stap met ons mee door het Troostembergbos, een goed toegankelijk beukenbos in de Hagelandse Heuvels, dat zeer populair is bij wandelaars. Effen Weg organiseert wekelijks wandelingen voor mensen met (chronische) pijn en chronisch zieken alsook voor mensen met burn-outs,... maar ook al wie behoefte heeft aan wat gezonde buitenlucht, een babbel of een deugddoende wandeling is van harte welkom! Inschrijven is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt

Schrijjf je hier snel en eenvoudig in via onze website

Afstand : 5 km
Reliëf : Heuvelachtig
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk – enkele steile hellingen
Vertrekpunt : Parking Troostembergbos, Aarschotsesteenweg tussen de Kasteeldreef en de Bensbergstraat, 3390 Tielt-Winge
Begeleidster : Ingrid Rosseel - wandelcoach


Het Troostembergbos is een bijzonder bos, de mooie naam zegt het zelf, een bos dat troost biedt aan elke wandelaar die deze natuurplek bewandelt. De benaming verwijst naar de adellijke familie de Troostemberg, die er tot in 1981 eigenaar van was, nu is het eigendom van het Vlaamse Gewest en is 54 a groot. Het hellingbos wordt gekenmerkt door bijzondere beuken, tamme kastanjes en berken.

We vertrekken vanop de parking aan het bos, waar we via een steile heuvelhelling het bos betreden. Gaandeweg worden we omringd door prachtige beukendreven. We stappen verder doorheen de Wingevallei, grotendeels door het bos, holle wegen en veldwegen. Er zijn enkele steile heuvelhellingen en een relatief steile afdaling doorheen een uitgesneden kloof. Halverwege de wandeling bevindt zich de Gempemolen, een watermolen waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 13e eeuw. Deze watermolen werd gebouwd in de 12e eeuw en werd geschonken door de hertog van Brabant aan de kloosterzusters van Pellenberg. Na jaren van stilstand werd hij in 1990 aangekocht door de brouwerij van Haacht en maalvaardig hersteld. Nu is er een horecazaak gevestigd, en kan je via een afgescheiden glazen wand de maalruimte nog zien.

De wandeling is erg gevarieerd en verloopt volledig onverhard, hou er rekening mee dat er behoorlijk drassige plaatsen zijn. Voorzie dus zeker stevige waterdichte schoenen of laarzen. Na de wandeling is er nog de mogelijkheid samen te genieten en iets te nuttigen in de mooie bistro- en natuurwinkel ‘Het Mooi Alternatief’ te Houwaert , op enkele honderden meters (wandelafstand) van de parking van het Troostembergbos. Deze is eveneens gelegen in een oase van rust, omgeven door een prachtige tuin en gezonde biologische streek- en seizoensgerechten aanbied. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd, en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd.
Voorzie stevig wandelschoeisel

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burnout,...). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur, is meer dan welkom. Inschrijven vooraf is noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt (inschrijven is niet bindend). Aan niet leden vragen we een bijdrage van 2 €, hiermee worden de werking- en verzekeringskosten gedekt.

Lees hier meer over een lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via ingrid@effenweg.be of 0478 35 50 87

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation van Aarschot kan je bus 392 nemen met haltes ter hoogte van Houwaart dorp, Kriebekestraat, Roeselberg of bus 390 met haltes ter hoogte van beide kerken in Tielt. Eventueel kunnen er mensen opgehaald worden, neem hiervoor tijdig contact op met de organisatie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Walenbos en Troostembergbos
Kriebekestraat Z/N
3390 Tielt-Winge
breng me hierheen